Blog: Őstermelők háztáji árusítása

Őstermelők háztáji árusítása

10.09.2018 · Administrátor

Minden, amit tudni kell a háztáji árusítással kapcsolatosan

A háztáji árusítás a saját gazdaságban termelő őstermelőket érinti leginkább. Azokat a gazdákat, akik saját termékeiket árulják piacokon, illetve otthon,  saját udvarukon, gazdaságukban, közvetlenül a felhasználónak.


Az őstermelői árusítás egyik fontos feltétele, hogy megfelelően védeni tudjuk portékánkat. Erre a célra a legmegfelelőbb a kiváló minőségű profi  árusító sátor. Igénynek megfelelően választhatunk a széles méret- és színválasztékból, valamint anyagi lehetőségeink szerint találunk számunkra megfelelőt, az egyszerűbb de kiváló minőségű acélvázas sátrak, vagy a profi minőségű alumíniumvázas sátrak között. 
A sátrak minél színesebbek, annál jobb - igy már messziről felhívják a vásárlók figyelmét. Bármilyen talajon kitűnően rögzíthetők, így nem okoz gondot az egyenetlen talaj sem.

Az őstermelői értékesítés szabályait a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény alapján a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII. 28.) Korm. rendeletszabályozza (a továbbiakban: Őstermelői Rendelet).

Kik ellenőrizhetik az őstermelői tevékenységet és az igazolványban foglalt adatok valódiságát?

Az ellenőrző hatóságok:

  • a fővárosi, illetve a megyei kormányhivatalok járási hivatalai,
  • Budapest Főváros Kormányhivatalának V. Kerületi Hivatala, valamint
  • a Nébih.

Ki és hogyan értékesíthet őstermelőként?

Az Őstermelői Rendelet az értékesítésre vonatkozó kötelezettségeket fogalmaz meg. A jogszabály alapján a mezőgazdasági őstermelő – érvényes igazolványának birtokában – kizárólag azt, a saját őstermelői tevékenységéből származó terméket értékesítheti, amit bejelentett a nyilvántartásba.Megosztani a Facebookon